Astma cardiale behandeling

Een astma cardiale behandeling kan op verschillende manieren. De simpelste behandeling is bij een acute aanval rechtop zitten of staan en bewegen. Astma cardiale treed vooral ’s nachts op als de patiënt ligt. Als het lichaam weer rechtop staat, zakt het vocht door de zwaartekracht sneller richting het hart.

Houding

Astma cardiale treedt vooral op gedurende de nacht, wanneer de patiënt plat ligt. Bloed dat door de longen wordt gepompt, zakt door de zwaartekracht automatisch al enigszins naar het hart in rechtopstaande houding. Als de patiënt ligt, heeft de zwaartekracht dat effect niet. Soms wordt het bloed zelfs iets meer vastgehouden in de longen wanneer de patiënt ligt.

Bij een astma cardiale aanval in de nacht, is het eerste wat er moet gebeuren een verandering van houding. De patiënt moet rechtop gaan zitten, zodat de zwaartekracht haar werk kan doen. In verreweg de meeste gevallen verdwijnen de symptomen van astma cardiale op deze manier binnen enkele minuten. Waar mogelijk kan ook beweging een positieve invloed hebben op de symptomen. Om een astma cardiale aanval te voorkomen, kunnen er extra kussen onder de rug gelegd worden, om enigszins rechtop te slapen. Zo blijft de zwaartekracht het bloed wat meer naar het hart trekken en kan acute astma cardiale worden voorkomen.

Medicijnen tegen astma cardiale

Over het algemeen worden er geen specifieke medicijnen voor astma cardiale gegeven. Patiënten die lijden aan astma cardiale, lijden al aan hartfalen. De medicijnen die voor hartfalen worden ingenomen, helpen ook tegen de symptomen van astma cardiale. Dit zijn vooral medicijnen die de bloeddruk verlagen. Dit kan bijvoorbeeld met plaspillen, ook wel diuretica, hierdoor plast u meer vocht en daalt de bloeddruk, waardoor er minder kans is op vochtophoping. Een voorbeeld hiervan is furosemide of lisinopril.