Astma cardiale oorzaken

Astma cardiale oorzakenAstma cardiale is een direct gevolg van linkerventrikel hartfalen. Het wordt veroorzaakt doordat het hart niet voldoende bloed kan wegpompen, waardoor er bloed gaat ophopen, wat uiteindelijk in de longen terecht kan komen. Astma cardiale ontstaat bij (tijdelijk) ernstig hartfalen.

Hartfalen

De oorzaak van astma cardiale is (ernstig) hartfalen. Dit zit ook al deels in de naam: cardiale wijst op het hart. Hartfalen is een verzwakking van het hart, waardoor het hart minder kracht heeft om bloed rond te pompen. Hartfalen heeft verschillende oorzaken en symptomen. Wanneer de linkerkant van het hart is aangedaan bij hartfalen, treden er vooral problemen op in het gedeelte van het lichaam vlak voor de linkerkant van het hart. Dit zijn de longen en bijhorende bloedvaten.

Als het hart niet meer al het bloed kan wegpompen dat binnenkomt door hartfalen, gaat het bloed ophopen vlak vóór het hart, in dit geval dus in de longen en bijhorende bloedvaten. In ernstige gevallen veroorzaakt dit astma cardiale en soms zelfs longoedeem.

Acuut onstaan astma cardiale

Astma cardiale ontstaat vaak vrij acuut. In de meeste gevallen is dit wanneer de patiënt ligt. De reden hiervoor is dat het bloed minder makkelijk naar het hart toestroomt. Wanneer de patiënt rechtop staat, helpt de zwaartekracht hierin een handje mee. Wanneer de patiënt echter ligt, wordt het bloed soms zelfs naar de longen getrokken, wat leidt tot astma cardiale. Ook kan het zijn dat het hart gedurende korte tijd te maken krijgt minder pompkracht, bijvoorbeeld bij een hoge bloeddruk. Hierdoor kan het hart minder goed bloed het lichaam inpompen, wat ook tot astma cardiale kan leiden.

Oorzaak hartfalen

Omdat hartfalen astma cardiale veroorzaakt, zijn de oorzaken van hartfalen dezelfde oorzaken als die van astma cardiale. Dit kunnen er velen zijn. Enkele voorbeelden zijn een hartziekte, een beschadigde hartklep of een hartinfarct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *